Portal:Български/Wiki/Концепция

Jump to: navigation, search
Content guidelines

Структура

Материалът в това уики е разбит на няколко тематични групи, назовани именни пространства(namespaces), които се отнасят към основните интереси на посетителите в нашето вики.Те са три основни групи:

 • Презентация на проекта и дистрибутива:
  • Разположение: В Основното именно пространство(namespaces); това са статии без префикс в названието.
  • Тематика: Това е мястото за презентация (представяне) на последните версии на дистрибутива openSUSE и свързаните с тях части на проекта.Представете си това като вид брошура за продукта с описанието на дистрибутива и неговите компоненти.
  • Аудитория: Хората които са нови в света на openSUSE, а може би и в Linux.
 • База данни на поддръжката (SDB):
  • Разположение: Намира се в именно пространство SDB; това са статии започващи с префикса SDB: (на Български SDB:BG-).
  • Тематика: Това място е предназначено за тематична поддръжка и различни инструкции относно инсталацията на дистрибутива (включва различни работещи, но официално не поддържани за момента способи за установка и обновяване на openSUSE),а също и добавяне на програми, които не се явяват част от дистрибутива openSUSE, но много потребители ги използват,например (конфигуриране на софтуер и хардуер,които не се поддържат в дистрибутива),както и методи и инструкции за справяне с най досадните бъгове.**
  • Аудитория: Хората имащи проблем с инсталацията и пуска на openSUSE или някой от компонентите му,и търсят тук решения за своя проблем .
 • Доброволци(участници в проекта)
  • Местонахождение: Намира се в именно пространство openSUSE; това са статии почващи с префикса openSUSE:.
  • Тематика: Това място се използва от всички екипи от волунтири(доброволците участници в проекта) за техните нужди, а именно: съхраняване на файлове и друга информация, инструкции и описание на команди, планове за бъдеще, стенограми от срещи, списъци todo и т.н.
  • Аудитория: Волунтири участващи в проекта openSUSE.

Има и няколко именни пространства(namespaces) със специфични цели.Тази структура служи да обеспечи разделението на инструментите за уики (разширения на MediaWiki)които се използват в различните именни пространства и целят да помогнат на посетителя да намери лесно необходимата уики категория.

Навигация

Навигацията в нашето уики по нищо не се отличава от другите уикита,но тук ползваме портали.Порталите са специални входни точки към определена тематика, подобно на главните страници.Те ни дават представа за тематиката и са връзката на читателя към статии на тази тема,а също и към други портали.Също така и Категоризацията е много важна за навигацията в нашето уики,понеже позволява автоматично генериране на обзорни списъци от статии по определена тематика в помощ на навигацията.Придържайки се към тези правила можем да гарантираме на читателя удобна навигация по съдържанието на уикито.

Стил

Поместването на материал в добър Стил става посредством шаблони. Има два вида шаблони, шаблони от специфични статии (такива като основните шаблони на статии),и шаблони за портали и статии SDB.Втория тип шаблони се използва при стилизация на еднаква информация в статии,като въведения, информационни блокове, подсказки и инструкции, а също и връзки към външни източници. Използвайки единен стил на представяне на материала ние можем да бъдем уверени, че хората лесно ще разберат написаното.

Качество

Видимите именни пространства в нашите уикита са обект на контрол за осигуряване на качеството (quality assurance) или съкратено(QA)-сиреч процес, който да гарантира че статията отговаря на необходимото качество.Този QA процес се случва чрез система страница-валидиране ,която дава възможност да имате няколко ревизии на статии в паралел и една,кято е одобрена от уики отбора.Той не ограничава създаването на ново съдържание,но позволява само качественото съдържание да се показва по подразбиране. С този процес ние гарантираме, че посетилите за първи път това уики няма да останат объркани от противоречива информация-както се случваше понякога в старите уикита.

Превод

Важна част от концепцията на това уики е достъпът до съдържанието за хора които не знаят английски за да четат или да допринесат към статийте.Сега има нов проект за официални преводи на това уики на много езици и, в бъдеще, ще се добавят и още, когато членовете на общноста openSUSE (за конкретния език) станат достатъчно силен екип,за да извършат необходимия минимум от преведени статии и осъществят по-нататъшна поддръжка и обновяване на своето уики.

За нови езици съществува многоезично уики,което служи за стартиране на първоначалния превод на задължителните предмети, за да се създаде работещо преведено уики,или пък да се преведат само няколко интересни статии.