Portal:Български

Jump to: navigation, search

wide.png

Проект

Проект
Проектът openSUSE е международно начинание, насочено към използването на Linux във всички приложни сфери. openSUSE създава една от най-добрите дистрибуции на Linux. Работи се задружно при открит, прозрачен и кооперативен маниер, като част от международната общност на разработчици на свободен софтуер с отворен код.

Проектът се управлява от своята общност и разчита на личния принос на тестващи, автори, преводачи, приложни експерти, хора на изкуствата и посланици или програмисти. Проектът включва широк обхват от технологии, хора с експертни умения на различно ниво, говорещи на различни езици и с различни културни традиции.

Забавлявайте се много...

Дистрибуция

Дистрибуция
openSUSE е стабилна, лесна за ползване и многофункционална дистрибуция.

Ориентирана е към потребители и разработчици за работа като персонален компютър или сървър. Отлична е и за начинаещи, и за опитни потребители, и за професионални компютърни експерти или накратко е перфектна за всички. Най-новото издание openSUSE Leap 15.2, се отличава с нови и мащабно подобрени версии на всички полезни приложения за сървъри и персонални компютри. Съдържа над 1000 приложения с отворен код.

openSUSE е също и базата на отличените продукти SUSE Linux Enterprise на SUSE.

YaST

YaST

YaST е инструментът за инсталация и настройка на дистрибуциите openSUSE и SUSE Linux Enterprise. Известен е със своята лекотата на употреба, привлекателния графичен интерфейс и способността да се правят бързи настройки на системата по време и след инсталацията. YaST е същращение от Yet another Setup ToolОще един инструмент за настройка. Може да бъде използван за настройване на цялата система, като хардуер, мрежа, системни услуги, както и да „пипнете“ настройките по сигурността. Всички тези задачи могат да бъдат достъпни чрез YaST — Контролен център.

Справочни страници

Wiki
OpenSUSE wiki е основния източник на информация за проекта openSUSE.

Основната му задача е осигуряването на висококачествена документация и място за съвместна работа по всички части на проекта. За целта е необходимо документацията да е добре структурирана, стандартизирана и лека за четене. Статийте се създават, редактират и прецизират от всички участници.

Преди да пристъпите към работа по Wiki, моля прочетете Справочника за редактиране.