Portal:Български/Основни понятия

Jump to: navigation, search
Тази серия от статии обяснява някои базови приложения и понятия в OpenSuse. Тя е предназначена за новите Linux потребители, които използват OpenSuse. Предполага се също така, че този нов потребител на Linux вече има обща престава от начина на работа с компютъра.

Първи стъпки, които правите в света на OpenSuse :)

Обикновено, първото нещо което всеки нов потребител на OpenSuse иска да направи, е да започне работа веднага след като е инсталирал OpenSuse.Това е напълно разбираемо, Но преди да започнете, е полезно да научите някои основни положения относно това как работи Linux, за да се избегне огорчението от загубата на време по-късно.Понякога Linux работи по различен начин от MacOS или MS Windows операционните системи, но това не трябва да Ви притеснява — просто за да се спести време, тези различия трябва да бъдат разбрани.

Warning: Както и в другите операционни системи, влизането в графична среда като администратор (традиционно наричан root),се счита за неблагоразумна постъпка и категорично не се препоръчва!

Има 2 основни разлики:

Най-непосредствената разлика е в потребителските интерфейси:
Графичния потребителски интерфейс (GUI) на OpenSuse е малко по-различен в сравнение с Windows или Mac OS, но разликите са предимно козметични.KDE's Plasma Desktop (KDE) е особено близък с потребителските интерфейси на другите операционни системи:същите прозорци като в Microsoft®windows-с рамка и заглавна лента, бутон в лявата част отварящ прозореца с настройки, както и традиционната кнопка с бутоните за минимизиране, максимизиране и затваряне от дясната страна на заглавната лента.Тези настройки по подразбиране може лесно да бъдат променени, например ако потребителят реши да използва различна тема или да смени с друга десктоп среда, но именно инсталирания по подразбиране KDE е предназначен да улесни новите потребители (които мигрират от друга ОС) да се почувстват като у дома си в Linux.Разбира се има и алтернативни на KDE десктоп среди като например GNOME и други, така че-Вие избирате!

Втория тип са различията "под капака":
Те са големи.Една от първите разлики, която всеки нов потребител ще намери много бързо е, че програмите, предназначени за Windows имат нужда от специален слой за съвместимост, за да стартират- програмата Wine (W Is Not an Emulator), която работи за повечето, (но не всички) програми.Това е понеже файловата система в Linux значително се различава от тези в Windows и MacOS. Linux е малко по-лесен за администриране, без да се налага всеки път вход в системата като администратор(така се повишава сигурността). Друга важна разлика е в начина, по който софтуерът е инсталиран и се поддържа.Тъй като списъкът е много дълъг- ще бъде обяснено в подробности по-късно, но от тези четири примера трябва да се извади заключение, че напредналите потребители (които досега не се използвали Linux) ще трябва да коригират своите компютърни навици за да работят с Linux.Защо визираме напредналите потребители?Логично е, че те първи ще потърсят еквивалентни на Windows настройки-затова и те първи ще се сблъскат разликите между Windows и Linux. Напредналите потребители често трябва да пипат под капака за постигнат по добра ефективност при използване на компютъра и Linux в това отношение не е по-различен от другите-понякога допълнително конфигуриране също е необходимо.


Външни връзки