Portal:Български/Често задавани въпроси

Jump to: navigation, search
Често задавани въпроси ... - тук ще намерите отговорите на най-често задаваните въпроси от потребителите на openSUSE!

Contents


Какво означава SUSE Linux ?

Gesellschaft fur Software- und Sustem Entwickling (Корпорация за разработка на софтуер и системи) е основана през 1992година в Германия и през следващата година тя публикува своята първа дистрибуция с ядрото на Linux.Инициалите на фирмата - SuSE остават за име на дистрибуцията,но и след като компанията е придобита от Novell през 2004година,това популярно име се запазва.През 2005година стартира и проекта openSUSE .


Каква е целта на проекта openSUSE?

Проекта openSUSE преследва три основни цели:

 • Обезпечаване на прост и свободен достъп до openSUSE и превръщането му в най-популярния дистрибутив на Linux
 • Усилване на сътрудничеството, за да направим openSUSE най-удобния дистрибутив на Linux подходящ както за нови потребители, така и за опитни ползватели
 • Максимално опростяване и открит процес на разработка , за да направим от openSUSE платформа, която избират Linux разработчици и фирми, занимаващи се със създаване на програмни продукти

Кой може да участва в проекта openSUSE?

Разработчици на програми под Linux и опитни ползватели се приканват да участват в проекта.Ние вярваме, че този проект ще привлече към участие:

 • Милиони ползватели на SUSE по света
 • Опитни инженери и разработчици на свободни приложения, които искат да сътворят свои пакети за openSUSE Linux
 • Корпоративни Linux-експерти, разглеждащи openSUSE като дистрибутив, предоставящ на съобществото последните разработки в Linux като цялостен продукт

Тези, които вече използват Linux , както и заинтересуваните отскоро, могат да започнат с посещения на openSUSE.org, откъдето може да се изтегли последната официална стабилна версия на openSUSE.По-опитните ползватели, които искат направо да участват в разработката на openSUSE, могат да свалят дневното ядро на дистрибутива и да съобщават за намерени грешки, а също и да пращат пачове чрез Bugzilla.


Нужна ли е регистрация?

Регистрация не Ви е нужна за сваляне на програми,но за докладване за грешки, публикуване на статии и пачове трябва да си направите съответната регистрация.


Как е организиран и се управлява проекта openSUSE?

Общността от разработчици на свободен софтуер е източник на проекта със своята силна визия и подкрепа. Първоначално, OpenSUSE се управляваше от основния екип на компанията Novell.Организационния модел бе променен с течение на времето след като OpenSUSE Общността нарастна.

Понастоящем в OpenSUSE - Ръководни принципи се описват целите на проекта както и начина по който той се управлява.СЪВЕТА на OpenSUSE, състоящ се от служители на Novell и членове на общността е призван да ръководи цялостния проект.Активните Членове в openSUSE - това са хората , които са дали продължителен и съществен принос за проекта- те са изрично признати сътрудници, които разполагат с някои правомощия и избират следващия OpenSUSE борд.

За да видите по подробен списък с членовете прегледайте Каталога с ползватели на openSUSE.


Защо Novell започна проекта openSUSE?

Проекта openSUSE бе създаден в пряк отговор на нашите клиенти. С милиони потребители от целия свят, OpenSUSE / SUSE Linux е известен със своите иновации и лекота на употреба, и е един от най-популярните Линукс дистрибуции на разположение днес. OpenSUSE / SUSE Linux потребителите искаха по-големи възможности да си сътрудничат в областта на тестването, дизайна и интегрирането на нови openSUSE функции. Сега, чрез OpenSUSE, Linux потребителите по света да имат възможноста да се оформи и подобри софтуера, който използват за личните си преносими компютри и домашни мрежи. Това в крайна сметка също ще повлияе добре и на търговските SUSE Linux продукти,които фирмите използват за управление на своите приложения.


Какви са взаимоотношенията между проекта openSUSE и Novell?

Проекта openSUSE се спонсорира от компанията Novell, която влага ресурси в разработката, управлението и инфраструктурата.След съгласуване със съобществото на openSUSE,екипът на Novell установява приоритетните проекти и носи пълна отговорност за цялостното изпълнение. Операционната система openSUSE и свързаните с нея приложения с открит код се ползват от Novell за основа на напълно поддържаните техни комерсиални продукти (например, SUSE Linux Enterprise Desktop).


Ще продължи ли Novell да предлага за продажба openSUSE в магазините?

Да. Една от целите на проекта е да направим openSUSE достъпна за всеки!Въпреки,че много ползватели на openSUSE ще предпочетат да го изтеглят безплатно от сайта на проекта (или от огледалните сървъри, разпръснати по цял свят), някой желаят да имат копие от продукта на физически носител. Съвместно с Novell проекта openSUSE ще продължи да произвежда и версии на дистрибутива за разпространяване посредством специализираните магазини и online-магазините. Версията която се продава включва не само системните дискове,а и печатно ръководство, няколко допълнителни комерсиални приложения и ограничена техническа поддръжка.Достъпността на продукта за продажба с възможност за поддръжка - при изгодна цена отличава openSUSE от други подобни проекти.


Каква е разликата между проекта openSUSE и Fedora?

 • Проекта Red Hat, е дистрибуция с отворен код, поддържана от силна общност.Cъществуват и много други важни проекти с открит код, като Debian и Ubuntu, които се поддържат посредством съобщества от активни ползватели и разработчици.Като цяло, тези проекти са сфокусирани на технически въпроси, които се решават успешно от съобществата ползватели и разработчици на Linux.
 • Проекта openSUSE разширява техническата общност с нетехнически кръг от потребители, интересуващи се от Linux.Общноста на openSUSE, използвайки открит и прозрачен модел на разработка, създава стабилен, шлифован дистрибутив на Linux (openSUSE), който дава на ползвателя всичко необходимо за работа с Linux.Осъществявайки своята задача - лесен достъп до Linux за всеки потенциален потребител , проекта openSUSE прави широко достъпен Linux посредством множество източници, включвайки пълна версия с писмена документация.Само openSUSE усъвършенства своя дистрибутив до ниво на достъпност и за непрофесионални ползватели.
 • В сравнение с Fedora, проекта openSUSE обхваща и разработва някой допълнителни важни открити стандарти, не включени в Fedora, като например CIM (общ информационен модел) и YaST (стандартен, открит набор за настройка и управление под Linux).Освен това, проекта openSUSE много работи над работните плотове, удобството при ползване и поддържа най-добрите дизайнери на GUI в света.

Какъв е жизнения цикъл на обновленията за безопастност в openSUSE/SUSE Linux?

openSUSE се обновява по 2 пъти в годината, а още по-начесто се обновяват предлаганите от Novell комерсиални продукти от бизнес-клас SUSE Linux Enterprise, базирани на openSUSE.


Инсталация на openSUSE

Какви са различните методи за инсталация?

Вижте Downloads и Buy openSUSE.


Софтуер за openSUSE

Хранилища за софтуер

За да научите повече прочетете Управление на пакети

Къде са хранилищата за софтуерни пакети?

За да се възползвате от стандартните хранилища на пакети, вижте Хранилища на официалните софтуерни пакети. За информация относно допълнителните хранилища, прочетете статията Допълнителни хранилища, или използвайте модула в YaST Софтуерни хранилища.

Какви други източници на пакети може да разрешите и добавите?

Освен онлайн хранилището за пакети на OpenSuse, можете да помислите и за добавяне на хранилище на "Packman repository".За повече информация по темата вижте Repositories on openSUSE-Community.org.

Как да обновим KDE до последната версия?

OpenSUSE винаги предлага най-новата версия на KDE, трябва само да го обновиш.За повече информация-има прекрасно ръководство за обновяване на KDE.

Каква е работната среда по подразбиране в openSUSE - GNOME или KDE?

openSUSE поддържа няколко популярни работни плота(десктопи), включително GNOME и KDE.По време на инсталация от DVD,потребителя ще бъде помолен да избере между GNOME и KDE,XFCE, LXDE и други общи среди. KDE е отметната по подразбиране работна среда от версия 11,2 на openSUSE. Двете най-разпространени среди са KDE и GNOME-те са зрели и функционални,така че ползвателя решава по свой вкус(по желание може да се инсталират и двете и да се избира при вход в системата).От друга страна-системите с малък обем оперативна памет и слаби Pentium процесори са удивително работоспособни,ако използвате леки мениджъри на прозорци, като например IceWM или AfterStep.

Пакетите X, Y, Z налични ли са? Как мога да ги потърся?

По-голямата част от пакетите ще бъдат налични в стандартните препоръчани хранилища.Въпреки това, има стотици други пакети на разположение чрез услугата Build Service.

Мултимедия

Защо не се поддържат MPEG-4/; DVDs/Quicktime и други формати?

Правни ограничения за превенция на различни комерсиални пакети и формати не дават възможност за тяхната интеграция в OpenSuse,макар че потребителите често искат да бъдат включени в OpenSuse. За по-конкретна информация прочетете статията Ограничени формати .

Как мога да изключа досадния хардуерен "бийп тон"?

Като администратор (root),добавете "blacklist pcspkr" в края на etc/modprobe.d/50-blacklist.conf /.

Шрифтове и стилове

Защо липсват Microsoft шрифтове

Шрифтовете на Microsoft, които не са инсталирани по подразбиране,(понеже са собственост), могат да бъдат изтеглени лесно при необходимост-чрез инсталиране на пакета fetchmsttfonts. По-модерните шрифтове като "Calibri" обаче не са предвидени в този скрипт и трябва да се инсталират ръчно в ~/.fonts.Вие лесно ще намерите тези шрифтове в Интернет или на инсталацията на Windows под C: \ Windows \ Fonts (ако системата Ви е с двойно зареждане можете да ползвате шрифтовете от там).

Защо шрифтовете в OpenSuse са твърде големи

Шрифтовете за GUI на OpenSUSE (и софтуера с отворен код в който са интегрирани) винаги изглеждат по-големи от шрифтовете на Windows.

Потребителите на KDE могат да коригират размера на шрифта в System Settings->Application Appearance->Fonts.

Chrome има големи шрифтове UI (особено в лентата на отметките), които за съжаление не са конфигурируеми. Сайт шрифтовете, обаче, могат да бъдат променени в Settings-> Details->Web-Content. Можете също така да искате да промените шрифтовете на "Sans" вместо избрания по подразбиране "Serif" и 'Monospace' за фиксирана ширина.

KDE и GTK приложенията изглеждат по различен начин, как може да се уеднакви външния им вид?

Решението е просто:В KDE System Settings->Application Appearance->GTK Styles and Fonts правим GTK-стила на 'oxygen-gtk'.Стилът 'Oxygen-Molecule'ще осигури хубав клонинг на KDE Oxygen темата.

Хардуер

Мога ли да намеря списък на поддържания хардуер тук?

Имаме добре организиран списък за съвместимост на хардуера на разположение. Този списък не претендира да е изчерпателен, но съдържа много информация, която може да бъде от помощ.


Комуникация

Не намирате отговор на вашият въпрос тук?

Опитайте на Portal:Български/Поддръжка-там са налични много линкове към други страници и полета за търсене.


Присъединете се към нас! Вижте как на Portal:Български/Комуникация .


AppArmor

Какво е AppArmor?

Novell AppArmor е ефективно и лесно за използване приложение за сигурност, което защитава вашата Linux операционна система и приложенията и от последиците на атаки, вируси и зловреден код. AppArmor не е защитна стена или антивирусна програма - това е цялостна система за превенция на системата.

AppArmor или SELinux?

SELinux работи с т.нар. "етикетирана" сигурност, която се основава на прилагане маркер за определяне на подходящото ниво на сигурност за всеки файл с данни. Въпреки, че тази функция е ценена от разузнавателните служби, тя въвежда и значителна степен на сложност - приложимостта за комерсиална употреба е ограничена. Така, докато AppArmor и SELinux се стремят към една и съща цел, AppArmor е много по-лесно за внедряване и поддръжка:
 • AppArmor включва напълно автоматизиран, YaST-базиран инструмент за развитие на политиката за сигурност. За разлика от това, метода в SELinux за създаване и промяна на политиката на програмата е предимно текст-базиран, изисква много стъпки и включва значително количество ръчно конфигуриране и намеса на потребителя.
 • За AppArmor не се изискват експертни познания. За разлика от SELinux, почти всеки може да използва AppArmor инструментите за конфигуриране на системата и да я защити от зловреден софтуер.
 • Приложенията изобщо не е нужно да бъдат модифицирани за да бъдат защитени от AppArmor.Обратно, за да получите пълната мощ на SELinux, приложенията трябва да бъдат прекомпилирани и свързани с SELinux библиотеки.

Има ли някаква документация за AppArmor?

Вижте AppArmor wiki page.

Външни връзки