Portal:Български/Как да участвате

Jump to: navigation, search


Добре дошли в портал Български/Как да участвате edit

Независимо дали Вие сте опитен потребител в света на Linux,или притежавате по-скромни познания-винаги можете да участвате в проекта openSUSE!За да започнете работа,първо трябва да се регистрирате.Тук ще намерите информация как да направите това.След като си направите регистрация,ще можете да създадете своя собствена страница в която да споделяте полезна информация с други потребители,а също да разкажете за вашите лични интереси.Посетете форумите за да получите съвети от хора ползващи openSUSE-съобщавайте за грешки,кажете какво бихте желали да видите в новите пакети,забавлявайте се много!

Присъединете се към openSUSE

Теми edit

Какви познания са необходими?

Проектът openSUSE има амбицията да превърне работата с компютър в нещо лесно за всички нива на познания.

Ако сте опитен програмист, за Вас винаги ще има работа, но дори и да нямате такива умения пак можете да помагате .Като читател на тази страница Вие сте най-важният критик! Съобщете ни лесно ли разбирате съдържащата се тук информация — така ще можем да подобрим читаемостта.

Участвайте

Тук написаните задачи могат да се изпълняват даже от новобранци :)

Participate
 • Бъдетете част от семейството на openSUSE
  Потърсете,къде има други съмишленици от Общноста на openSUSE по света, намеретете най-близката до Вас местна група потребители на openSUSE и много други.
 • Помагайте на други потребители на openSUSE
  Съществуват няколко активни групи за взаимопомощ. За повече информация, моля, посетете Комуникация
 • Предлагайте нови идеи или софтуер
  Посетете openFATE нашата система за управление на идеите. Тук можете да получите кратък обзор за нововъведения, които ще се реализират в бъдещите продукти, а също и да участвате в обсъждането като добавяте коментари относно новата версия openSUSE. Така ще ни помогнете да направим най-добрата дистрибуция на Linux.
 • Разпространявайте
  Помогнете, да се разпространи по света името на OpenSUSE - да помогнем и на други да се възползват от него!OpenSUSE предлага голяма Линукс дистрибуция с много уникални технологии,като build service и SUSE Studio които ще помогнат на потребителите,не само да свършат работата си но и да се забавляват.Кажете на приятелите си и семейството си за блога на openSuse, и им помогнете да го инсталират!


Допълнителна информация: ОбщностБългарски/КомуникацияopenFATEЕкипи


Документирайте

Пишете HOW-TO, документация и много други!

Document
 • Включете се в групата за Wiki
  Тази страница също е направена с MediaWiki.Особеността на Wiki е, че всеки човек може да редактира съдържанието на страниците. Така ставате де-факто участник в екипа Wiki. На страница Първи стъпки, може да намерите информация на Български, ако не сте запознати с Wiki. При редактиране, сверявайте с Wiki style guidelines.Проектът openSUSE поддържа в момента уикита на различни езици. Тук можете да видите списъка с наличните езикови екипи.
 • Коментирайте или пишете документация, ръководства, статии
  Посетете страницата Документация за да отразите своето участие. Ако считате, че имате решение за някой проблем, съвет или прост начин да обясните нещо, ние ще се радваме да го напишете.Може също така да се присъедините към екипа по превода и локализацията .
 • Подобряване на DocBook ръководствата
  Като източник на информация Уикито не е достатъчно. Нашите наръчници са написани в NovDoc XML — опростено подмножество на DocBook. XML източниците за ръководствата се хостват на един SVN сървър. Генерирането на книги от XML източници се извършва чрез "susedoc изграждане", който е разработен и поддържан от Екипа за документация.За контакт с екипа вижте тук.
 • Допълвайте списъка за съвместимото оборудване
  Информацията в тази страница е приложима за всяка дистрибуция на Linux. Написаното в списъка с поддържан хардуер се използва от openSUSE за проверки на съвместимостта при различни оборудвания и системи. Споделете своя опит,като добавите вашето съвместимо оборудване,особенно,ако имате ваше решение относно някои проблеми, свързани с него.


Допълнителна информация: връзка с екип BG-WikiTeamПроектРъководство по локализацияСъвместим хардуер


Разработвайте

Участвайте в разработката на дистрибуцията.

Разработка
 • Създавайте художествено съдържание за openSUSE
  Желаете ли да помогнете в създаването на графики за openSUSE? Посетете страница Pixel Pool,за да ни помогнете в развитието на следващата графична версия openSUSE.
 • Превеждайте Специфичните Приложения на openSUSE
  KDE, GNOME и другите програми интегрирани в SuSe имат свои собствени групи от преводачи,но YaST е наша отговорност.За подробности вижте на http://i18n.opensuse.org.
 • Тествайте openSUSE и съобщете за грешки
  Вие можете да помогнете за развитието на openSUSE като следите и съобщавате за грешки. Нашата система за съобщаване на бъгове, Bugzilla,се ползва при всички продукти-openSUSE/SUSE Linux. Ако никога не сте писали отчет за грешки,моля прочетете статията Често задавани въпроси при съобщаване за грешка ,и ще узнаете, каква информация ще направи отчета Ви по полезен.
 • Контрол Junior Job
  Junior Jobs - Това е работа над грешки с нисък приоритет,които лесно се поправят.Всеки разработчик допуска такива грешки; в идеална програма те не биха съществували, но разработчиците имат много по важни и неотложни задачи (например: грешки с висок приоритет), и затова такива грешки могат дълго да чакат за поправка. Ето една чудесна възможност за тези членове на общността, които искат да участвуват в разработката, но не знаят как .
 • Предложения към openFATE
  Вие можете да помогнете за подобряване на резултатите чрез предложения за следващите версии на openSUSE. Така,интерфейсът openFATE ще бъде по ефективен.
 • Групи Пакети
  Contrib - Това е универсално хранилище на openSUSE за RPM пакети от трети производители.За допълнителна информация;получаване изходен код и компилация на собствени програми,можете да прочетете на страница SUSE Build Tutorial.
 • Разработка на кръпки
  Най логичния начин за участие на програмисти в разработката - това е писането на кръпки(пачове) за пакети в Bugzilla,относно решения по отстраняване или поправяне на публикуваните там грешки.Всеки пакет има наблюдател,който ще се свърже с Вас за обсъждане на предлаганите Ваши решения. Вие можете предварително да се запишете в списъка на разработчиците ,за да обсъдите вашите планове и координирате своите действия с другите разработчици.
 • Работа по проекта Google Summer of Code
  Съществуват няколко области свързани с openSUSE,които се изпълняват в рамките на проекта Google Summer of Code. Ако сте студент, то Вие можете да участвате в разработка на един от откритите проекти тук (или предложете своя идея!), и ще получите приз, под наставничеството на опитен член на съобществото openSUSE.
 • Изградете своя собствена OpenSuse базирана дистрибуция
  Можете съвсем спокойно да си изградите своя собствена OpenSuse базирана дистрибуция с помощта на SUSE Studio.


Допълнителна информация: Artwork Pixel PoolГрупа преводачиГрупа за тестванеГрупа OpenFateJunior JobsSummer of Code


Разкажете на всички

Дайте повече гласност на обществото openSUSE!

Spread
 • Станете Представител
  Общноста на openSUSE се състои от енергични и пълни с ентусиазъм хора,някои от които са готови да помагат на проекта и като негови представители.
 • Станете част от Маркетинг-екипа
  Разказвайте на общноста за срещи и мероприятия, за да се привлекат повече хора,харесващи свободния софтуер; създавайте графики, банери и други материали, които ще промотират openSUSE, помагайте в организацията на местните мероприятия и станете част от Маркетинг-екипа.
 • Разберете повече за хората в проекта openSUSE
  Гласувайте за номинираните в Хората на openSUSE.


Допълнителна информация: Представител на openSUSEМаркетинг-екипаСедмичник за новостите-ЕкипХората на openSUSE


Разпространявайте

Активно влияйте за разпространяването на дистрибутива.

Разпространение
 • Станете член на общността openSUSE
  -openSUSE,започна като открит и глобален проект на съобщество, състоящо се от активни ползватели и доброволци от всички континенти. "Членове на общността openSUSE" - това са уважавани членове от общноста, които допринасят най много за проекта OpenSUSE. Там всеки може да получи статус.
 • Станете координатор на група
  Общноста на openSUSE се нуждае от доброволци за стартиране на Проекти .Отворения модел на разработка се основава на доброволци, които създават свободни групи, свързани посредством общи интереси.
 • Вземете активно участие на IRC срещите по проекта openSUSE
  Общноста на openSUSE провежда ежеседмични срещи в IRC, за да обсъди проекта, статусът на текущите задачи, направлението за развитие на уикито, и др.За да узнаете повече - вижте тук Чат (IRC).
 • Разгледайте предложенията за работа
  Novell предлага няколко свободни работни места за хора, желаещи да се присъединят към openSUSE. Проверете нашата страница с вакантни места(Германия, Чехия, Други страни) за да получите допълнителна информация.


Допълнителна информация: Общноста на openSUSE ПроектиСрещи


Новини edit

 • Пишете новини
  Станете редактор към седмичника за новостите в openSUSE, или преведете на Български език и разпространявайте последни информации относно openSUSE!

Неща за вършене edit

 • Важни задачи
  Има Задачи, които за общноста openSUSE са жизнено важни, но за тяхното реализиране няма достатъчно доброволци. Вие можете преглеждайки списъка да намерите тази работа, с която ще се справите най-добре.