Portal:Български/12.2

Jump to: navigation, search

openSUSE Български/12.2-Информация edit

openSUSE 12.2 бе представено на 5ти септември 2012 година. Втората разработвана версия - openSUSE 12.2 RC 2 стартира успешно.

12.2 е достъпна за свободно изтегляне от software.opensuse.org. На разположение е и опакована(платена) версия.Платеното издание може да се похвали с пълно печатно ръководство за употреба, физически носители за инсталиране и включва exciting money-off vouchers.

Потребителите, които в момента работят с OpenSUSE 12.1 могат лесно да надградят до OpenSUSE 12.2, за повече информация вижте на този линк.

Основни възможности edit


Preferences-system-performance.png Производителност

От ядрото до работната среда-производителността на всички компоненти в openSUSE 12.2 беше подобрена: Linux 3.4 е с по-бърз слой за съхранение, за да се предотврати блокиране по време на големи трансфери данни.Базовата библиотека glibc 2.5.1 подобрява работата в много функции, особено по отношение на 64 битовите системи. Systemd 44 дава възможност за по-бързо зареждане на системата.KDE 4.8.4 е изграден с Qt 4.8.1 за да стане работния плот по-отзивчив.

Icon-distribution.png Еволюция

В openSUSE се внедряват последните Linux разработки, проверени в практика.Програмата за първоначално зареждане GRUB2 се инсталира по подразбиране, бинарните файлове сега са преместени под директория /usr/bin,а по време на зареждане и спиране Plymouth 0.8.6.1 осигурява атрактивна анимация без трепкане на екрана.

Icon-cleanup.png Блясък

GNOME 3.4 въвежда гладко скролиране във всички приложения, преработен System Settings App и елегантен Contacts manager. XFCE 4.10 получи възможност за бързо и лесно търсене и позволява вертикални панели.Файловия мениджър Dolphin е по бърз и акуратен .

Icon-new.png Иновации

XOrg 1.12 предоставя поддръжка на технологията multitouch, и multi-seat deployments. Mozilla Firefox 14 поддържа последните Уеб технологии.Софтуера за 3D рендеринг llvmpipe e включен в Gnome Shell и виртуалните машини, за да използвате тази функция, дори когато не разполагате с 3D хардуер. GIMP 2.8 и Krita 2.4 правят безплатна обработка на изображения и графика.Плеърът Tomahawk обещава да направи слушането на музика посредством вашия компютър незабравимо.

Icon-wiki.png Надеждност

Свободния офис пакет LibreOffice3.5 продължава да се развива и идва с множество нововъведения.В KDE 4.8.4 електронната поща и календара са с увеличена стабилност,докато файловата система от следващото поколение btrfs filesystem стана устойчива и получи инструменти за възстановяване на данни.

Icon-yast.png Mениджмънт

В ядрото на версия 3.4 е добавена възможност за ограничаване работата на CPU за цели групи от процеси.Новата версия на systemd предлага функция за надзор на услугите под свой контрол, както и нов инструмент за управление на процесите. Системните администратори ще се възползват от нов набор от Digital Forensics/Incident Response инструменти.

Icon-feature.png Новости

OpenSUSE съдържа богат набор от мощни научни инструменти и математически приложения-програми за изчисляване, изчертаване и визуализация.Астрономическия симулатор Stellarium ви позволява да изследвате нощното небе без телескоп. Програмистите ще се насладят на версия 1.0.2 от езика на Google's Go, както и на езика С + + , прилагани в GCC 4.7.1 и Qt Creator 2.5.

Детайли edit

Icon-new.png

Обзор

Icon-help.png

Документация

Icon-community.png

Разпространение

  • Go wild! · Запознайте се с общноста на OpenSuse за да отпразнуваме заедно новата версия
  • Buttons and banners · Покажете на света!
  • Presentations · Разпространете новината
  • Press kit · Напишете за това

Get it.png

Издания edit

Следваща версия:

small.png
  • Portal:Factory понастоящем в Factory (разработка).

Настояща версия:

Поддържани предишни издания:

Екранни снимки edit

(Suse12.2 Milestone 1 изглеждащо така: Икони и Пласма тема: Windows 7  Мениджър на задачите използващ само икони KDE 4.8 - адски бързо и пъргаво  Qtcurve с windows 7 цветова тема.От vyrgozunqk  http://www.linux-bg.org)

Приложения edit

Разглеждане на приложенията:

Новини edit

Failed to load RSS feed from https://news.opensuse.org/category/distribution/feed/: Error fetching URL: Failed to connect to news.opensuse.org port 443 after 1 ms: Couldn't connect to server