Portal:Български/12.3

Jump to: navigation, search

openSUSE Български/12.3-Информация edit

OpenSUSE 12.3 е версия на openSUSE представена в сряда, 13 март 2013 година.

  • OpenSUSE 12.3 е достъпна за свободно изтегляне от software/bg.opensuse.org.
  • Подробна информация за версиите ще намерите на страница Roadmap.
  • Потребителите, които в момента работят с OpenSUSE 12.2 могат лесно да надградят до OpenSUSE 12.3, за повече информация вижте на тази връзка.

Основни възможности edit

Тъй като тази версия излиза в по-кратък срок (от нормалния цикъл), много внимание беше отделено на детайлите:

Icon-distribution.png Финални щрихи

В openSUSE 12.3 е финализирана интеграцията на systemd, за вход в системния журнал. Управлението на пакети е с подобрен графичен потребителски интерфейс (GUI), работещ по-надеждно, като този инструмент получи и нова тема в съответствие с основното оформление на дистрибуцията. OpenSUSE порастна на размер — 1GB за Live images, а екипът на ARM очаква да бъде в състояние да достави стабилна OpenSUSE 12.3 ARM за тази вълнуваща архитектура в рамките на няколко седмици, докато текат предварителните тестове на 64bit изображения за ARM архитектури.

Icon-cleanup.png Блясък

Последното поколение десктоп среди даде на потребителите възможност за много по-бърза работа с метаданниновия мениджър за печат подобри блутут-организацията в Plasma Desktop на KDE и GNOME Shell, което осигури подобрени уведомления, по-добро управление на файловете и Акаунт-интеграция за MS Exchange и Windows Live.

Icon-feature.png Novel features

OpenSUSE 12.3 носи за потребителите нови технологии с включването на PostgreSQL 9.2, която идва с вградена поддръжка на JSON (noSQL style). В тази версия се мигрира от MySQL (понастоящем собственост на Oracle и със затворен модел) към MariaDB по подразбиране. Това е първото openSUSE с OpenStack "Folsom" и тази версия ще дебютира със страхотен мениджър на прозорци.

Preferences-system-performance.png Напредък

OpenSUSE напредва с включването на актуализираните приложения: Обновения DigiKam 3.0 идва с много разширени възможности за обработка на изображения, нови подобрени филтри и приставки; програмите за управление на пощата също са обновени — например в Evolution е добавена папка за търсене и проверка на правописа, а в Kontact услугата за бързо търсене също бе подобрена. Инструментите за разработка, като KDevelop, monodevelop и valgrind получиха начална поддръжка на платформата Android; наборите от библиотеки за разработчици също са обновени и добавени. Таези версия получи коректна поддръжка на Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) за x86_64 платформи и експериментална поддръжка на устройства с технология Secure Boot.

Детайли edit

Icon-new.png

Обзор

Icon-help.png

Документация

Icon-community.png

Разпространение

  • Go wild! · Запознайте се с общноста на OpenSuse за да отпразнуваме заедно новата версия
  • Buttons and banners · Покажете на света!
  • Presentations · Разпространете новината
  • Press kit · Напишете за това

Изтегляне на open SUSE edit

Icon-cdr.png Инструкции за инсталация

Издания edit

Следваща версия:

small.png
  • Portal:Factory понастоящем в Factory (разработка).

Настояща версия:

Поддържани предишни издания:

Екранни снимки edit

12.3 Activities.png

Приложения edit

Разглеждане на приложенията:

Новини edit

Failed to load RSS feed from https://news.opensuse.org/category/distribution/feed/: Error fetching URL: Failed to connect to news.opensuse.org port 443 after 1 ms: Couldn't connect to server