Portal:Български/42.3

Jump to: navigation, search


openSUSE Български/42.3-Информация edit

OpenSUSE 42.3 е третото издание на Leap от серията 42,тясно свързана със споделеното ядро ​​на SUSE Linux Enterprise (SLE) 12 Service Pack 3. Потребителите се съветват да се възползват от безпроблемното надграждане до Leap 42.3.

 • Потребителите, които в момента работят с OpenSUSE 42.2 Leap могат лесно да надградят до OpenSUSE 42.3 Leap, за повече информация вижте тук.
 • Не забравяйте да проверите забележките по версията преди надграждане или инсталация.

Изтеглете OpenSuSE 42.3 Leap от тук.

Основни възможности edit

openSUSE 42.3 е...

Icon-wiki.png Още по близо до Enterprise

След обвързването на OpenSUSE Leap 42.1 към SLE (SUSE Linux Enterprise),сега Leap 42.3 ще бъде с изходния код от Service Pack (SP) 3.

Icon-lan.png Подходяща за сървър

OpenSUSE Leap 42.3 предлага опция и за инсталиране на сървър по време на инсталацията. Макар без графична среда, инсталатора за сървър на Leap е готов да направи всичко, от което се нуждаете. Управлението на платформа за уеб или поща е по-лесно от всякога, както и сложни проекти, използващи технологии за виртуализация или контейнери. Например, потребителите, търсещи услуга "подобна на Exchange", могат да се възползват от най-новата версия на платформата за сътрудничество Kopano, включително поддръжка за клиенти на Thunderbird, Outlook и мобилни пощи. Също така е добре да се знае, че Leap и всички други версии на openSUSE и SLE имат напълно функционален инсталатор с текстови модули, осигуряващ същия комфорт като графичния инсталатор. Инсталаторът е напълно способен да прави отдалечени инсталации с помощта на VNC или SSH, като ви позволява да настроите сървъра с openSUSE Leap без да се налага да сте винаги близо до него.

За разработчици на софтуер...

Icon-usage.png Контейнери и контейнерни приложения

openSUSE Leap 42.3 се доставя с Docker 1.12, който се основава на Dockers recent adoption of runC and containerd, за да донесе най-новите функции за оркестриране, като Docker Swarm. Това издание е първото, което включва Flatpak, програма за разработка на софтуер.

Icon-applications.png Виртуализация

OpenSUSE Leap 42.3 е пълен с решения за виртуализация. QEMU 2.9 предоставя изключително ефикасен емулатор на CPU, който ви позволява да избирате между симулиране на цялата система и изпълняване на двоични файлове в потребителското пространство на различни архитектури. VirtualBox 5.1.22 има кръпка за промяна на API в Leap 42.3. OpenSUSE Leap 42.3 има перфектна базова система за разпространение на приложения, настройката е лесна с YaST и gnome-boxes. Системният администратор ще може бързо и лесно да внедрява решения с openSUSE Leap 42.3. Изданието предоставя на системните администратори няколко възможности за лесно поддържане на надеждни операции на компютърни системи. Създайте и управлявайте Linux контейнери с Leap посредством Docker и LXC. Също така, поемете контрола върху изображенията на контейнерите си с Linux с проекта PortSus на openSUSE’ Portus Project.


За системни администратори...

Icon-yast.png YaST

Усилията за развитие на YaST донесоха много подобрения в openSUSE Leap 42.3. Общността работи много за подобряване на функционалността и продължава да добавя нови инструменти и модули в Tumbleweed и Leap. Списъкът на подобренията включва разширяване на възможността за конфигуриране и използване на Trusted Boot и за EFI системи, нови възможности за мрежова инсталация, подобрения в дялове на YaST и по-добра интеграция със системните услуги. Най-видимата промяна е преоформеният екран за избор на настолни компютри в инсталатора, който вече предлага опитна площадка и за всички графични среди извън KDE и GNOME. Инсталаторът повече няма да пренасочва към предварително определена селекция от "вторични" среди за настолните компютри, а ще разчита на съществуващите модели, създадени и поддържани от ентусиастите на всяка графична среда. Водещ ще е принципът "онези, които правят, решават". AutoYaST сега е по-силен, мощен и приятен от всякога. Освен по-бързата инсталация в много ситуации и по-доброто отчитане на автоматичните корекции, направени за размерите на дяловете, управлението на услугите се премести в първия етап на AutoYaST, което отваря вратата към много нови възможности. Новата "перла в короната" на AutoYaST е неговата интеграция със SaltStack и други системи за управление на конфигурацията, въведени от новото допълнение към фамилията Leap: пакетът yast2-configuration-manager package. Сега AutoYaST може да се погрижи за инсталацията на системата (разделяне, настройка на мрежата и т.н.) и след това да делегира конфигурацията на системата на един от тези широко използвани външни инструменти.

Flags ico b.png Internationalization

Тази версия на openSUSE използва Weblate, за да се координира превода на openSUSE на повече от 50 езика. Интерфейсът WebSite на openSUSE дава възможност на всички (от специализирани преводачи до случайни сътрудници) да участват в процеса и успешно да се координират преводите на openSUSE с тези за SUSE Enterprise Linux, което усилва сътрудничеството между общността и предприятието..


За потребители на...

Kde-logo.jpg KDE

OpenSUSE Leap 42.3 съдържа издание на KDE с дългосрочна поддръжка на настолния софтуер Plasma. Plasma 5.8 LTS е стандартната десктоп среда за настолни компютри в openSUSE-богата на функции и с подобрена производителност. Новата плазма 5.8.7 съдържа още три месеца работа върху нови преводи и поправки-налични са поддръжка на оптичен сензорен екран и подобрени икони. KDE се интегрира с Google Диск благодарение на kio-gdrive, което позволява достъп до данните ви в облака от Dolphin, както и посредством диалоговите прозорци на файловете. За да използвате профила си, инсталирайте пакета kio-gdrive, отворете Dolphin, кликнете върху Мрежа и след това в Google Диск и "Нов акаунт". Новото място може да бъде добавено към страничния панел, за да имате лесно достъп до файловете си в Google Диск от всички приложения на KDE. Корекциите на бъгове за плазма 5.8.7 обикновено са малки, но важни и включват корекции за управление на потребителите, настройка на системата, управление на звука и работното пространство на плазма. Системните администратори ще се радват на подкрепата на Kiosk от подобрената плазма в Leap 42.3. Разгледайте бележките за Plasma 5.8.7.

GNOME-foot.jpg GNOME

GNOME 3.20 е друга налична десктоп среда, която остава същата в openSUSE Leap 42.3. Гном осигурява контрол на поверителността, бърз достъп до мултимедийни контроли директно от конзолата, а клавишните комбинации и жестове могат лесно да се научат. Много приложения на GNOME 3.20 имат прозорци за бърз достъп, включително файлове, видеоклипове, снимки, gedit, Builder, карти и др. Във всяко приложение прозорецът за бърз достъп може да се отвори от менюто на приложението или чрез клавишната комбинация Ctrl + / или Ctrl + F1. В openSUSE Leap 42.3 GNOME също има достъп до Google Диск директно от Файловия мениджър. За повече информация-разгледайте бележките по изданието за GNOME 3.20.

Icon-desktop.png Други десктоп среди

OpenSUSE Leap 42.3 предлага на потребителите възможността да изберат и други десктоп среди; Опитайте MATE, Xfce,Enlightenment или Cinnamon. LXQt 0.11.0, който предлага повече потребителски комфорт, пак се появи в openSUSE Leap 42.3,макар че не е наличен през инсталатора.


Ресурси edit

Icon-new.png

Обзор

 • Feature list · Технически преглед на промените в openSUSE Leap
 • Screenshots · Вижте как изглежда тази версия
 • Hardware requirements · Какво е нужно, за да стартирате Leap
 • Contents · На какви носители се разпространява тази версия
 • Забележки по версията · Важни промени от последните минути
 • Reception · Вижте отзивите за тази версия в пресата
Icon-help.png

Документация

Icon-community.png

Разпространение

 • Go wild! · Запознайте се с общноста на OpenSuse за да отпразнуваме заедно новата версия
 • Buttons and banners · Покажете на света!
 • Presentations · Разпространете новината
 • Release announcement · Напишете за това

Издания edit

Следваща версия:

small.png
 • Portal:Factory понастоящем в Factory (разработка).

Настояща версия:

Поддържани предишни издания:

Екранни снимки edit

GNOME_user_menu_42.1.png

Приложения edit

Разглеждане на приложенията:

Новини edit

Icon-news.png

Новините:

Failed to load RSS feed from https://news.opensuse.org/category/distribution/feed/: Error fetching URL: Failed to connect to news.opensuse.org port 443 after 4 ms: Couldn't connect to server