Portal:Български/13.2

Jump to: navigation, search

openSUSE Български/13.2-Информация edit

OpenSuSE 13.2 е версия на OpenSuSE.

Тази версия извлича максимума от OpenSuSE и общноста в една стабилна и пълна дистрибуция!

Не забравяйте да проверите забележките по версията преди ъпгрейд или инсталация.

Изтеглете OpenSuSE 13.2 от software.opensuse.org.


Основни възможности edit


openSUSE 13.2 е...

Icon-wiki.png Стабилна

Много беше направено за тестването на OpenSuSE чрез openQA- автоматизиран инструмент за тестване, който гарантира че най-новите версии на OpenSuSE не са пълни с неприятни изненади за крайните потребители. 13.2 идва с новата Btrfs файлова система по подразбиране за кореновия дял и изпитания XFS за /home (домашната среда). Новото 3.16 Linux ядро също е с няколко нови функции за стабилност,например да открие че лаптопът Ви Dell Latitude е паднал (на земята). В допълнение, програмният код на YaST е по-зрял, след като бе пренесен на Ruby и е по-отзивчив и надежден от всякога.

Icon-lan.png Мрежова

Тази версия идва с AppArmor 2.9 активирана по подразбиране, което означава по-голяма сигурност за всички приложения, които имат активиран профил AppArmor. Актуализирани са пакетите за различни мрежови инструменти като Samba, AutoYaST и други.

Icon-distribution.png Прогресираща

OpenSuSE 13.2 идва с GCC 4.8 и възможност за инсталиране на по-новите GCC 4.9, Qt 5.3 която носи много подобрения в рамката на Qt5 , Също така имате възможност за инсталиране на новата (все още е в тестване) Plasma 5.

Icon-cleanup.png Блестяща

В тази версия YaST e написан на Ruby, програмния код сега е надежден и пълен с фантастични функции, ActiveDoc продължава да се използва като място за намиране на документация и различни инструменти, които срещате в света на Linux. 13.2 разполага с KDE 4.14 и Plasma Desktop 4.11 които ще формират стабилна десктоп среда, докато проектът KDE продължава да се развива към KDE 5. Междувременно GNOME десктопа идва с версия 3.14. LXDE е подобрен за тази версия, със своите осъвременени пакети, по-добра картина, много корекции на грешки и нови функции.

Preferences-system-performance.png Бърза

Ядрото на Linux 3.16 идва с подобрения на драйвъра с отворен код Nouveau (за NVIDIA карти), както и с повече възможности за Intel и AMD графика. Това ново ядро подобрява и работата на Btrfs и XFS.

Icon-feature.png Мултифункционална

KDE Plasma Desktop сега идва с поддръжка на интегриране с вашите мобилни устройства чрез KDE Connect пакета. Новата Btrfs файлова система Ви осигурява толкова нови функции, много от които може никога не сте мислили за възможни!. YaST също така идва с нов Qt интерфейс, пренесен до Qt5.

Icon-new.png Иновативна

Тази версия идва с редица експериментални технологии, като Wayland 1.4, KDE 5, достъпни посредством Build Service и чисто нова цветова схема на дистрибуцията.


Детайли edit

Icon-new.png

Обзор

Icon-help.png

Документация

Icon-community.png

Разпространение

  • Go wild! · Запознайте се с общноста на OpenSuse за да отпразнуваме заедно новата версия
  • Buttons and banners · Покажете на света!
  • Presentations · Разпространете новината
  • Release announcement · Напишете за това

Get it.png

Издания edit

Следваща версия:

small.png
  • Portal:Factory понастоящем в Factory (разработка).

Настояща версия:

Поддържани предишни издания:

Екранни снимки edit

Opensuse13.2-04.png

Приложения edit

Разглеждане на приложенията:


zh:Portal:13.2 zh-tw:Portal:13.2