Portal:Български/13.1

Jump to: navigation, search

openSUSE Български/13.1-Информация edit

OpenSUSE 13.1 е версия на openSUSE,планирана за вторник, 19 ноември 2013 година. В нея ще откриете най-доброто от света на свободния софтуер в традицията на познатия пакет OpenSuse: стабилна и пълна дистрибуция.

  • OpenSUSE 13.1 е достъпна за свободно изтегляне от software.opensuse.org.
  • Потребителите, които в момента работят с версии на OpenSUSE 12.3 / 12.2 / 12.1 могат лесно да надградят до OpenSUSE 13.1, за повече информация вижте тук.


Основни възможности edit


openSUSE 13.1 е...

Icon-wiki.png Стабилна

Много беше направено за тестването на openSUSE 13.1 чрез усъвършенстване на автоматизираната система openQA,благодарение на помоща от общността за поправяне на бъгове Hackathon и други. Файловата система btrfs премина сериозна проверка и вече е стабилна за ежедневна употреба.Тази версия получава с проекта Evergreen увеличение на срока за поддръжка до 3 години.

Icon-lan.png Мрежова

В този релиз е внедрена последната версия на OpenStack Havana с почти 400 нови функции; администраторите на web-сървъри ще оценят по достоинство новата версия на Apache, обновените MySQL и MariaDB. За уеб-разработчиците беше обновен Ruby 2.0 on Rails 4 с подобрено кеширане; най-новия PHP 5.4.2 идва с вграден тестов сървър. Редовите потребители могат да монтират свой Amazon s3 диск в локалната файлова система и да използват Samba 4.1 с подобрена поддръжка на windows-домейни.

Icon-distribution.png Прогресираща

В openSUSE активно се развива поддръжката на AArch64, осигуряваща работа с 64-битови устройства базирани на процесори ARM. За собствениците на 32-битови чипове с архитектура ARM е налична специална версия на дистрибутива за Raspberry Pi. В този випуск се предлага GCC 4.8 с по-точни соъобщения за грешки, последната версия glibc с поддръжка на AArch64, C11 и Intel TSX Lock Elision, новата версия библиотеки SDL2 и Qt 5.1 заедно с QML и нововъведения стандарт C++11 за разработчици.

Icon-cleanup.png Блестяща

Шрифтовете в openSUSE 13.1 са значително по приятни благодарение на новия растеризатор от Freetype 2.5. YaST беше пренаписан на езика Ruby, и това осигури съдействието на голям брой квалифицирани разработчици. ActiveDoc замени doc.opensuse.org и болшинството пакети с документация, улеснява се внасянето на изменения и така ще се снижи на бариерата за участие.

Preferences-system-performance.png Бърза

Новия видео-ускорител с отворен код MESA може апаратно да ускори възпроизведеното видео с помоща на VDPAU и оптимизираната за 32-битови системи версия на Glibc. Linux ядрото е обновено до версия 3.11,и благодарение на 'page reclaim',сега дисковите операции са значително ускорени.

Icon-feature.png Мултифункционална

Потребителите по достойнство ще оценят интеграцията с Android-устройства в файловия мениджър на KDE и в музикалния плеър Amarok. Художниците допринасят в новата Krita за по красив вид. GNOME Shell радва с усъвършенствана външност на системните и заглавните панели, икономисващи полезно екранно пространство. Enlightenment има собствена тема в стил openSUSE.

Icon-new.png Иновативна

В тази версия са включени много експериментални технологии. Към тях се отнасят началната поддръжка за Wayland при използване на композитния сървър Westo в GNOME Shell и KDE Plasma Desktop , също и подобрения в приложенията за работа при свръхвисоки екранни резолюции, приветствения KDE екран за LightDM и аплета на NetworkManagement.


Детайли edit

Icon-new.png

Обзор

Icon-help.png

Документация

Icon-community.png

Разпространение

  • Go wild! · Запознайте се с общноста на OpenSuse за да отпразнуваме заедно новата версия
  • Buttons and banners · Покажете на света!
  • Presentations · Разпространете новината
  • Press kit · Напишете за това

Get it.png

Издания edit

Следваща версия:

small.png
  • Portal:Factory понастоящем в Factory (разработка).

Настояща версия:

Поддържани предишни издания:

Екранни снимки edit

Amarok_KDE_13.1.png

Приложения edit

Разглеждане на приложенията: